fredag 18 september 2015

Kipeä olkapää

Olkapää on se nivel, jossa on eniten vammoja. Syy lienee se, että olkapää on hyvin liikkuva nivel, ja joka usein on altistunut kuormitukseen tai pitkäaikaiseen rasitukseen. Riippumatta siitä mikä olkapäässä on vaurioitunut kipu tuntuu yleensä olkavarressa, mutta voi säteillä myös ranteeseen saakka. Kipualueilla voi esiintyä varsin kipeitä pisteitä. Olkapään kohdalla kipupiste on yleensä noin 10 cm olkanivelen alapuolella. Yleensä on niin, että mitä suurempi tai ärtyneempi vaurio/vamma sitä kauempana käsivarressa kipu tuntuu.




Aloitamme tarkastelemalla nivelongelmia. Yleisin ongelma on nivelen ja sen ympäröivän nivelkapselin tulehtuminen (nivelkapseli toimii pussina nivelen ympärillä ja sen tehtävä on pitää nivelneste nivelessä). Nivelen tulehtumistilaa kutsutaan Arthriitiski.

On olemassa useita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa Arthriitin. Yksi esimerkki on nivelreuma. Kaksi arthriitti- tyyppiä esiintyvät ilman perussairautta. Näitä voimme hoitaa.


Yksi mahdollinen syy niveltulehdukseen on trauma, kuten esimerkiksi, että putoamme olkapäällemme tai putoamme suorille käsivarsille ja olkapäähän kohdistuu tärähdys. Joskus riittää, että olkapää osuu ovenpieleen kävellessämme ohi. Tämä on tilanne, jota kutsumme traumaattiseksi niveltulehdukseksi.

  

Toinen on ideopaattinen arthriitti. Se tarkoittaa, että syy on tuntematon. Olkapään tulehtuminen on alkanut  ilman syytä.

Sekä traumaattinen että ideopaattinen arthriitti (jäätynyt olkapää) ilmenevät vähitellen. Olkapää muuttuu useiden viikkojen aikana vähitellen jäykemmäksi ja kipeämmäksi. Traumaattisen arthriitin oireet voivat ilmetä useita viikkoja esimerkiksi kaatumisen jälkeen. Nämä niveltulehdukset ilmenevät yleisimmin 40 ikävuoden jälkeen.


Hoito:

Traumaattista arthriittia hoidetaan kahdella tavalla riippuen siitä, kuinka vakava tulehdus on kyseessä (tulehduksen taso selviää kliinisellä tutkimuksella). Yksi tapa hoitaa on nivelkapselin venytys. Toinen, kun tulehdus on vakava, on injektio niveleen.


Ideopaattista arthriittia hoidetaan parhaiten injektiolla.

Hoitamatta traumaattinen arthriitti paranee itsestään noin yhdessä vuodessa ja ideopaattinen noin kahdessa vuodessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar