onsdag 4 oktober 2017

Huimaus



Huimaus on tavallinen ongelma. Huimaukseen on monta eri syytä. Huimaus on oire, joka kertoo meille että jokin on vialla.

Miksi saamme huimausta?
Pää on meille tärkeä ruumiinosa ja meidän täytyy koko ajan tiedostaa miten pää liikkuu.

Silmät: Lukitsemalla katseen tiettyyn kohtaan ympäristössämme kertovat silmät hermojen kautta aivoille miten pää iikkuu. On heti vaikeampi pitää tasapainon jos suljemme silmämme.


Tasapainoelin korvien takana: Korvien takana sijaitsee meidän tasapainoelin, joka koostuu kolmesta taipuvasta "putkesta" sekä niiden alla olevasta "pussista". Putkien sisäpuoli on verhoiltu monilla pienillä lyhyillä langoilla. Näissä putkissa on myös nestettä, joka liikkuu liikkeemme mukaan. Langat taipuvat nesteen mukana ja samalla lähettävät viestiä hermojen kautta aivoille miten liikutamme päätä. 


Niska: Pään liikkeet tapahtuvat niskassa. Niskan liikkeet rekisteröityvät aivoihin hermojen avulla.


Silmät, korvat ja tasapainoelin pitäisi lähettää samanlaisia signaaleja aivoille esim. nyt pää kääntyy 30 astetta oikealle. Jos joku näistä elimistä lähettää erilaisen viestin kuin muut (paikallisesta ongelmasta johtuen) johtaa tämä huimaukseen.


Tavallinen ongelma tasapainokeskuksessa on asennehuimaus. Tämä tarkoittaa että ns "kristallijyvät" alimmaisesta pussista ovat eksyneet taipuvan putken sisälle ja siellä kristallit häiritsevät nesteen kulkua. Tämä antaa vääriä signaaleja aivoille ja tämä taas aiheuttaa huimausta. On tärkeätä testata, että onko se vasemman- tai oikean puoleinen putki joka on virheellinen ja hoitaa ongelmaa sen mukaan.


Sama koskeen niskaa. Ongelma niskassaja se aiheuttaa huimausta.


Tutkivalle terapeutille on tärkeätä tietää miltä huimaus tuntuu. Pyöriikö maailma, vetääkö sivulle tai onko vaan muuten keinuva, epätasainen olo? On myös tärkeätä huomioida kuinka kauan huimaus kestää. Jos huimaus kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin niin ongelma johtuu usein jostain yllämainitusta asiasta. Jos huimaus kestää pitempää on syy luultavasti jokin muu. Esimerkiksi voi mainita että tavallinen flunssa voi mennä hermoihin jotka kommunikoivat tasapainokeskuksen kanssa. Tämä voi aiheuttaa hyvin voimakasta huimausta.

Me autamme sinua mielellämme. Soita jos on kysyttävää OMI Clinic 0447210109


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar