fredag 24 maj 2024

Spänningshuvudvärk: orsaker och behandling | Fysioterapi i Jakobstad

För många är spänningshuvudvärk inte bara ett tillfälligt problem, utan en regelbundet återkommande besvärlighet som påverkar både produktivitet och välmåendet negativt. Huvudvärk i form av spänningshuvudvärk kan bero på allt från spända muskler och stress till dålig hållning, sömnbrist och muskelobalans. För att kunna förebygga och behandla huvudvärken är det därför viktigt att förstå vad huvudvärken beror på.

 

Spänningshuvudvärk: kroppens egen stressignal

Spänningshuvudvärk är en av de vanligaste typerna av huvudvärk och påverkar både barn och vuxna. Vid spänningshuvudvärk känns det som att något tynger huvudet ovanifrån; en tryckande och pressande värk runt huvudet eller över pannan. Många upplever även att spänningshuvudvärk känns som ett spänt band runt huvudet.

 

Vad beror spänningshuvudvärk på? Spänningshuvudvärk kan bero på flera olika faktorer, allt från sömnbrist, fysisk överbelastning och stress till spända muskler, dålig hållning eller ensidigt arbete. Den vanligaste orsaken till att musklerna är spända är vanligtvis dålig hållning eller stress. Att du har spänningshuvudvärk kan därför vara kroppens signal att du behöver få lite lugn och ro. 

 

Här är några av de vanligaste orsakerna till spänningshuvudvärk:

 

Stress och oro

Långvarig stress eller oro kan orsaka spänningar i musklerna, vilket i sin tur ibland leder till spänningshuvudvärk. Ofta märker man inte ens av att man spänner sig. Om du ofta är stressad är det viktigt att du hittar de rätta verktygen för att hantera stress, oro och ångest.

 

Sömnbrist

Sömnbrist eller dålig sömnkvalitet kan leda till spänningshuvudvärk. För att undvika spänningshuvudvärk är det därför viktigt att få tillräckligt med sömn och ha en regelbunden dygnsrytm.

 

Muskelspänningar

En av de vanligaste orsakerna till spänningshuvudvärk är spända muskler. Muskelspänningar beror vanligen på långvarig stress, dålig hållning, ensidigt arbete eller brist på fysisk aktivitet.

 

Dålig syn eller ögonansträngning

Långvarigt stillasittande framför dator eller mobiltelefon kan leda till ögonansträngning, vilket i sin tur kan leda till spänningshuvudvärk.

 

Vätskebrist

Vätskebrist kan leda till huvudvärk och spänningshuvudvärk. För att förebygga spänningshuvudvärk är det således viktigt att dricka tillräckligt med vatten under dagen.

 

Kronisk spänningshuvudvärk

Om man ofta har spänningshuvudvärk kan det hända att man lider av kronisk spänningshuvudvärk. Det räknas som kronisk spänningshuvudvärk om du har huvudvärk mer än 15 dagar per månad i längre än sex månader. När man har kronisk spänningshuvudvärk kan man känna ömhet i käkmuskler, nacken eller hårbotten, och man kan även lida av yrsel, minnesproblem, trötthet eller koncentrationssvårigheter. Vid kronisk spänninghuvudvärk rekommenderar vi att söka vård av exempelvis fysioterapeuter eller naprapater, eftersom långvarigt brukande av receptfria smärtlindrande läkemedel kan förvärra huvudvärken.

 

Vad är skillnaden mellan spänningshuvudvärk och migrän?

Spänningshuvudvärk och migrän skiljer sig åt på flera sätt: spänningshuvudvärk karaktäriseras vanligen av en tryckande eller molande smärta runt hela huvudet, medan migrän kännetecknas av en intensiv och pulserande huvudvärk, ofta i ena sidan av huvudet. När man har migrän är det också vanligt att man blir känslig för ljud och ljus, eller att man blir illamående. Spänningshuvudvärk börjar vanligen dagtid, men migrän kan börja både dag- och nattetid.

 

En annan väsentlig skillnad mellan spänningshuvudvärk och migrän är att spänningshuvudvärk kan lindras av fysisk aktivitet, medan migrän blir värre av fysisk ansträngning. 

 

 

Vad kan jag göra själv för att bli av med spänningshuvudvärk?

Om du har spänningshuvudvärk bör du se över din vardag: vilka faktorer kan ligga bakom huvudvärken? Troligtvis är det fördelaktigt att försöka minska din stress och att se till att sova ordentligt. I och med att stress leder till muskelspänningar är det också viktigt att du ökar din fysiska aktivitet och att du till exempel inför pausgymnastik om du har ett stillasittande eller ensidigt arbete.

 

Tips för att minska risken för spänningshuvudvärk:

- Minska din stressnivå och psykiska påfrestningar

- Följ en regelbunden sömnrutin

- Öka din fysiska aktivitet

- Börja med pausgymnastik på jobbet

- Förbättra din arbetsställning

- Testa avslappningsövningar

- Drick tillräckligt med vatten

 

När ska jag söka vård för spänningshuvudvärk?

Spänningshuvudvärk går vanligen över av sig själv, eller med hjälp av receptfria smärtlindrande läkemedel. Men om du har långvarig, konstant eller återkommande spänningshuvudvärk som inte går om med ovannämnda tips rekommenderar vi att du söker vård. Att lindra huvudvärk med läkemedel är inte en hållbar lösning, eftersom läkemedel på lång sikt förvärrar huvudvärken.

 

Behandling av spänningshuvudvärk

Regelbunden spänningshuvudvärk försämrar både koncentrationsförmåga, produktivitet, humör och livskvalitet. De vanligaste behandlingsstrategierna för huvudvärk är fysioterapi, naprapati, massage och akupunktur.

 

Fysioterapi och naprapati

En av de primära målsättningarna för fysioterapeuter och naprapater är att korrigera och förbättra din hållning. Genom att analysera din nuvarande hållning och identifiera eventuella obalanser eller svagheter kan fysioterapeuten/naprapaten utforma skräddarsydda övningar och strategier för att stärka musklerna för bättre hållning.

 

Fysioterapeuter och naprapater kan även använda mobiliserings- och manipulationstekniker på specifika leder och mjukvävnader för att öka deras rörlighet, minska spänningar och främja en bättre cirkulation, vilket i sin tur minskar risken för huvudvärk. De områden som fysioterapeuter och naprapater vanligtvis behandlar vid spänningshuvudvärk är muskulösa spänningar i nacken eller ansiktsmuskulaturen, nackens leder, bröstryggen eller skuldror.

 

Forskning har visat att en holistisk strategi som kombinerar träning och mobiliseringstekniker ger de mest långvariga behandlingseffekterna för personer som lider av spänningshuvudvärk. Denna kombination lindrar inte bara symptomen utan adresserar även de underliggande orsakerna till spänningshuvudvärken för en hållbar och långvarig hälsa.

 

Massage

Massage och så kallad triggerpunktsbehandling kan lindra muskelspänningar och minska smärta. Massage har dock inte en långvarig smärtlindrande effekt, utan är mer av en kortsiktig lösning för huvudvärk. Vid kronisk eller återkommande spänningshuvudvärk är massage därför inte en hållbar lösning.

 

Akupunktur

Akupunktur är beprövad metod inom traditionell kinesisk medicinsk teknik där tunna nålar appliceras på specifika punkter på kroppen för att främja balans i energiflödet och lindra smärta. Forskning har visat att akupunktur ger en kort- eller medellång effekt vid behandling av huvudvärk och spänningshuvudvärk.

 

 

Bli kvitt spänningshuvudvärken: boka behandling hos oss, din naprapat och fysioterapeut i Jakobstad

 

Omi Clinic är ett gäng av erfarna naprapater och fysioterapeuter i Jakobstad som främjar fysiskt välbefinnande och erbjuder effektiva tjänster inom naprapati och fysioterapi. Med specialisering inom klinisk ortopedisk medicin är vi den enda naprapaten och fysioterapeuten i Jakobstad som erbjuder diagnostisering och behandling enligt den internationella standarden Ortopaedic Medicine International (OMI), ett strategiskt behandlingssätt som leder till träffsäkra diagnoser och effektiva behandlingar. 

 

Med erfarna naprapater, massörer och fysioterapeuter i Jakobstad erbjuder vi effektiv fysioterapi och naprapati, djupgående massage och individanpassade behandlingsplaner för allt från huvudvärk och muskelbesvär till andra problem i stöd- och rörelseorganen.

 

På Omi Clinic är vi stolta över vår yrkeskunnighet och vår unika förmåga att främja fysiskt välbefinnande hos de som söker professionell naprapati och fysioterapi i Jakobstad. Om du lider av spänningshuvudvärk är Omi Clinic din naprapat och fysioterapeut i Jakobstad för lindra dina besvär och återfå ditt fysiska välbefinnande. Boka tid hos våra erfarna naprapater och fysioterapeuter för effektiv och individanpassad fysioterapi för att minska och förebygga spänningshuvudvärk.

 

Vi har verksamma naprapater och fysioterapeuter i Jakobstad och Kronoby. Boka din tid här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar