fredag 18 september 2015

Kipeä Olkapää


Olemme aikaisemmin kirjoittaneet ongelmista itse olkanivelessä (lue alla). Nyt haluamme nostaa esiin yleisimmistä ongelmista olkanivelen ympäröivissä lihaksissa. Isot lihakset vaurioituvat harvoin, sen sijaan pienet lihakset. Olkapäätä ympäröiviä lihaksia kutsutaan yhteisellä nimellä kiertäjäkalvosin. Diagnoosi, Kiertäjäkalvosimen oireyhtymä tarkoittaa, että yksi tai useampi näistä pienistä lihaksista / jänteistä ovat vaurioituneet. Diagnoosi ei kuitenkaan paljastaa mikä / mitkä lihakset ovat vaurioituneet.


Kun lihas / jänne vaurioituu on usein kyse lihaksen tai jänteen säikeiden. Repeämä voi olla hyvin pieni tai lihas / jänne on voinut revetä kokonaan. Akuutti vaihe kestää 1-2 päivää. Akuutin vaiheen jälkeen uusia säikeitä alkaa muodostumaan. Uudet säikeet asettuvat sikin sokin ja muodostavat arpikudoksen. Lihaksessa / jänteessä arpikudos voi herkästi aiheuttaa tulevaisuudessa uutta repeämää.

Ensimmäisessa kuvassa on kuvattu terve jänne. Tässä säikeet ovat vaakasuorassa.
Toisessa kuvassa on kuvattu krooninen jännevaurio, siinä säikeet ovat sikin sokin ja osittain jopa poikki.


Hoidon tavoite on vaikuttaa vastamuodostuneita säikeitä niin, että ne asettuvat pitkittäissuuntaan. Tällä tavalla vältämme jäykkää arpikudosta ja lihas / jänne on tulevaisuudessa toimivampi. Hoidolla on siis kaksi tavoitetta:

1. tehostaa paranemista

2. Välttää arpikudosta


Kaikkein vahinkoalttiimmat olkapään lihakset ovat Supraspinatus (nostaa olkavartta ulospäin), Infraspinatus (kiertää olkavartta ulospäin) ja Subscapularis (kiertää olkavartta sisäänpäin). Diagnoosivaiheessa on tärkeä löytää oikea lihas ja mikä rakenne (lihas, jänne tai jänteen kiinnityskohta) lihaksessa on vaurioitunut. Diagnoosi on tärkeää, jotta voidaan vaikuttamaan juuri muodostuneisiin säikeisiin ja saada aikaan optimaalinen parantuminen.


Hoito:

1.   Poikittaishieronta on hyvä tapa vaikuttaa paranemiseen jo 2-3 päivää loukkaantumisesta.

2. Vanhemman vamman (> 1 kuukausi.) hoidossa Iskuaaltohoitoa voidaan käyttää hoitomuotona (lue lisää www.omiclinic.fi  otsikko radial shockwave therapy).

3.   Hyvin tasapainotettu harjoittelu, eksentrinen harjoittelu (jarruttava liike)

4. Jos tulehdus on liian voimakas tai yllä mainitut hoidot eivät toimi, on kortisoni-injektio toinen vaihtoehto.

Kipu kannattaa hoitaa jos se on kestänyt yli kolme vuorokautta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar