fredag 18 september 2015

Sjuk axel



Axeln är den led som drabbas  mest av skador. Orsaken är troligen den, att axeln är en mycket rörlig led och ofta utsatt för tung eller långvarig belastning. Oavsett vad som är skadat i axeln känns smärtan oftast i överarmen, men kan stråla enda ner till handleden. I smärtområdet kan det också förekomma speciellt ömma områden. När det gäller axeln ligger det ömma området oftast ca 10 cm nedanför axelleden. I regel fungerar det så att ju större eller mer irriterad skadan är desto längre ut i armen strålar smärtan.




Vi börjar med att se på problem i själva leden. Det vanligaste problemet är en inflammation i leden och ledkapseln runt den (ledkapseln fungerar som en påse runt leden och vars funktion är att hålla ledvätskan i leden). En inflammation i leden kallas Arthrit.
Det finns olika sjukdomar som kan ge upphov till Arthrit. Ett exempel är Reuma. Två typer av arthriter kan uppkomma utan någon bakomliggande sjukdom. De här kan vi behandla.

En möjlig orsak till  arthrit är ett trauma, t ex att vi faller och slår i axeln eller faller och tar emot oss med rak arm så att axeln får en stöt. Ibland kan det räcka med att vi stöter till axeln i dörrkarmen när vi går förbi. Det här är ett tillstånd som vi kallar traumatisk arthrit.
 


 Den andra är Ideopatisk Arthrit. Det betyder att orsaken är okänd. Inflammationen i axelleden uppkommer utan orsak.

Både traumatisk och ideopatisk arthrit (frusen axel) kommer gradvis. Axeln blir gradvis styvare och sjukare under flera veckors tid. Symtomen för den traumatiska arthriten kan komma först flera veckor efter t ex ett fall. De här två typerna av arthrit är vanligast först efter fyllda 40 år.

I undersökningen finner vi att de passiva rörelserna är inskränkta på ett vist sätt.

Behandling:

Den traumatiska arthriten behandlas på två olika sätt, beroende på hur kraftig inflammationen är (inflammationsgraden får man fram genom den kliniska undersökningen). Det ena sättet är töjning av ledkapseln. Det andra, när inflammationen är för kraftig, är injektion i leden.

Ideopatisk arthrit behandlas bäst med endast injektion i leden.

Ifall arthriten inte behandlas är självläkingen för traumatisk arthrit ca 1 år och ideopatisk ca 2 år.
I nästa artikel går vi igenom vanliga problem som drabbar muskulaturen runt axelleden. Vi ta upp diagnoser så som Rotator cuff och partiell ruptur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar